FRED FRITH - IKUE MORI - A MOUNTAIN DOESN’T KNOW IT’S TALL

Fred Frith (Heathfield, V.K. 1949) is multi-instrumentalist, componist en een van de belangrijkste muziekkanten in de hedendaagse experimentele muziek. Ikue Mori (Tokio, 1953) is drumster, componist, grafisch ontwerper en actief in de experimentele muziek. De titel van dit album van het duo Fred Frith en Ikue Mori weerspiegelt perfect de sfeer, speels, poëtisch, mysterieus en open. De gitarist en de sound-artist werken al meer dan 40 jaar samen. Live uittreksels van hun werk zijn vastgelegd op Fred Frith’s 3 cd box “Live at the Stone”(Intakt cd320). In januari 2015 ontmoetten Fred en Ikue elkaar in de studio van Peter Hardt in Esslingen, Duitsland, om een hoorspel op te nemen voor de ZDF met Fred’s oude vriend en collega Werner Penzel. De titel was Zen ist die grösste Lüge aller Zeiten. Na afloop werd er nog een week besteed aan het werken van de soundtrack voor Werner’s film Zen for nothing die de belevenissen volgt van de Zwitserse actrice Sabine Timoteo die 6 maanden verblijft in Antai-ji een zenklooster verstopt in een afgelegen gebergte aan de westkust van Japan.

Daarna was er nog tijd over en Werner stelde voor om een album op te nemen. Ondanks de langdurige samenwerking hadden Fred en Ikue nog nooit samen een improvisatie album gemaakt, dus dat gebeurde. Ikue Mori verteld in het cd boekje “it was about playing with the every-day noises that arise when cooking, playing ping-pong, and especially when laughing. There is a lot of joy in working with these recordings, interacting with them and making music. Fred : “Air moving through ears and hair and lungs and pores, through songs, and scrapes, and scraps of this, that and the other”.

Zo ontstond er een geluidsbeeld met opnames van Ikue gemixed met de geluiden die Fred voortbracht op zelf gemaakte instrumenten, verschillende soorten speelgoed en objecten en op “Nothing to it” en “Now Here” is hij te horen op een zwaar vervormde elektrische gitaar. Een 15-tal geluidsfragmenten zijn er te horen, de kortste “The Biggest Lie” duurt 57 seconden en de langste “Samadhi” 5 minuten en 28 seconden. Een vrij bizarre ervaring, het beluisteren van alle flarden geluid, zonder beelden blijft het gissen waarnaar je luistert, maar het zet wel je verbeeldingskracht in werking en bij meerdere beluisteringen ontstaat er wel degelijk een soort van beeldvorming. In ieder geval is het toch wel een intrigerende ervaring met het ontdekken van een etherische sfeer die hier en daar rondwaart.

Jan van Leersum.

Artiest info
FRED FRITH  
 

bandcamp

Label : Intakt Records